Kun je kunstbloemenen in water zetten?
Laten we beginnen om de belangrijkste vraag als eerste te beantwoorden. Mogen kunstbloemen in water? Het enige juiste antwoord op deze vraag is: nee, kunstbloemen hoeven niet en kunnen niet in water worden geplaatst op een paar uitzonderlijke exemplaren na. Er zijn diverse redenen waarom het een heel slecht idee is om je kunstbloemen in water te zetten. De voornaamste reden zijn:
- Ijzerdraad in de kunstbloem: In de steel van een kunstbloem zit ijzerdraad. Na verloop van tijd gaat dit ijzerdraad roesten in water. Hierdoor wordt het water in de vaas vies. Dit ziet er heel onfris uit en weg is de frisse uitstraling van je mooie boeket kunstbloemen.
- Roestvorming op kunstbloemen:Ā Het roest dat ontstaat is enorm hardnekkig. Het geeft hele lelijke plekken in je vaas. Wij hebben het meermaals meegemaakt dat mensen het een goed idee vonden om hun kunstbloemen in water te zetten, waarna zij de roestvlekken met geen mogelijkheid meer uit de vaas kregen. De roest die ontstaat verpest zowel je mooie kunstbloemen als je mooie vaas.
- Beschadigen van kunststof: De stelen van de kunstbloemen zijn van verschillende soorten kunststof. Om ook de stelen er levensecht uit te laten zien wordt er gezocht naar de juiste structuur van het materiaal om de realiteit zo goed mogelijk te benaderen. Het water kan dit beschadigen waardoor de zijden bloemen er niet meer echt uitzien.
Er zijn bijvoorbeeld bloemen die een harige steel hebben. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de stokroos. Om een kunst stokroos er zo echt mogelijk eruit te laten zien is de steel net als bij de echte stokroos harig. Als je deze stelen in water gaat zetten wordt het kunststof materiaal aangetast en zullen de stelen van je kunstbloemen lelijk worden.
Welke uitzonderingen zijn er voor kunstbloemen die wel in water mogen?
Hoewel kunstbloemen in de meeste gevallen niet in water horen, zijn er uitzonderingen waarbij het mogelijk is. Bepaalde kunstbloemen zijn speciaal ontworpen om waterbestendig te zijn en kunnen zonder problemen in een vaas met water worden geplaatst. Deze bloemen zijn vaak gemaakt van plastic of andere synthetische materialen die bestand zijn tegen bocht zodat ze niet beschadigen of hun vorm verliezen wanneer ze in contact komen met water. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld een waterarrangement zonder dat je je zorgen hoeft te maken of de bloemen hierdoor stuk gaan.
Ook worden kunstbloemen weleens in water geplaatst voor decoratieve doeleinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vis kommen of glazen vazen waarin kunstbloemen drijven. Dit heeft vaak meer te maken met de visuele uitstraling dan met het behoud van de bloemen zelf. In zulke gevallen worden de bloemen vaak niet in water gezet voor hun langdurig onderhoud, maar om een specifieke sfeer te creƫren. Dit is vooral populair bij interieurontwerpers.